Vingars förlag

Retro-berättelser

I två kortare romaner på drygt 140–160 sidor tar författaren Johanna Jensen sin tillflykt till gångna årtionden, som visserligen inte var enklare än nutiden, men där det ändå fanns ett större framtidshopp. Hon lånar av genren av kriminalberättelser respektive av science fiction, men i grunden handlar romanerna om välfungerande, men ensamma och utsatta karaktärer som hittar gemenskap och kärlek som bär. Det kortare formatet gör att berättelserna är rakare på historians huvudspår än de två omfattande romaner i serien I trygg famn, men ändå tar författaren ställning emot imperialism och för demokrati och rättssäkerhet – av aktuell anledning.

Liv och den döde som ringde ett samtal

Liv och den döde som ringde ett samtal

Längtar du efter att förlänga sommaren med en kriminalnovell?

Tjugoåriga Liv är på väg till Köln i Tyskland för att träffa sin pojkvän som är på tjänsteresa där. Hennes glada förväntningar störs av en kille med mustasch, när hon vill dricka sitt kaffe på färjan mot Köpenhamn. Då anar hon ännu inte att hennes resa går raka vägen mot organiserad brottslighet och att livet aldrig kommer att vara sig likt igen, varken för henne eller för killen.

Johanna Jensens berättelse väcker 80-talet till liv, när man lyssnade på Madonna, hade permanentat hår och färgglada kläder, när det inte fanns några smartphones och inte heller Öresundsbron och när ett misslyckat tunnelbanebygge ännu inte fått stadsarkivet i Köln att rasa. Trots nostalgin väcker historian även tankar till vår egen tid.

Smakprov och beställmöjligheter:

Provläs de första två kapitlen här.

Romanen finns både som mjukband och e-bok i bokhandeln och i förlagets egen webbshop:

Längtan hem: Vetenskaplig-fantastisk roman

Längtan hem

När man får något helt annat än det man trodde behöva

”Gör det inte. För allt i världen, låt bli.” Med denna varning för experimentella rymdresor börjar berättelsen. Året är 1979 och Nastia och hennes sju kamrater har beordrats testflyga den första rymdfarkosten som är byggd av levande material. Kan det gå bra med ett levande rymdskepp? Och är man verkligen ensam i yttre rymden?

Författaren, Johanna Jensen, har alltid fascinerats av utsattheten i en rymdfarkost, inspärrad i en plåtburk långt borta från allt stöd. Att hon följer den östtyska berättartraditionen av ”vetenskaplig-fantastiska romaner” gör utsattheten total: individen mot ett diktatoriskt samhälle. Men Johanna Jensen frigör sig och romanens karaktärer under denna resa till främmande världar och till sitt eget inre.

Beställmöjligheter:

Romanen finns som e-bok i bokhandeln och i webbshopen och som mjukband direkt från förlaget: