Vingars förlag

Smått och gott (gratis)

Bokomslag På okänd väg

Albrecht och Ylva anförtror sig för varandra

Kapitel 27 i romanen På okänd väg skildrar hur Albrecht och Ylva vågar berätta sin största hemlighet för varandra.

En ny, utvidgad upplaga har kommit ut under sommaren 2021. Som försmak finns en dikt av Zeinab Berglund som inleder den andra upplagan.

Beställ boken i webbshopen eller i bokhandeln.

Bokomslag Mördarens dotter

Zeinab Berglunds dikter

Zeinab Berglund är en av huvudkaraktärerna i romanen Mördarens dotter (fast då hette hon ännu inte ”Berglund” i efternamn). Romanen använder en av hennes finaste dikter som sin prolog, eftersom den är som en sammanfattning av romanens innehåll.

Senare kom Zeinab i kontakt med Lars Linderots väckelsesång Säg mig den vägen som drager till livet, av vilken det finns tre verser i svenska psalmboken. Hon stötte sig vid texten som i delar kändes hotfull, men sedan insåg hon att författaren kanske själv brottades med frågan om hopp när det finns anledning till förtvivlan, kort inför sin död. Zeinab Berglund skrev en ny text till Lars Linderots sång, där hon gav ett svar på frågan inom vår egen tid.

En annan psalmsång som inspirerade Zeinab och som hon tyckte mycket om är Per Harlings För livets skull, men hon kunde inte identifiera sig med sista versen. Därför skrev hon en ny sista vers istället.

En dikt om en olycklig kärlek har formatet av en 12-bar blues och heter Fata-morganablues.

Drygt ett år senare skrev hon en annan kärleksdikt, det kanske mest poetiska verket hittills. Den heter Längtan.

Beställ Mördarens dotter i webbshopen eller i bokhandeln.

En annorlunda julsaga

Novellen Den misslyckade julnattsmässan är den enda berättelsen som Johanna Jensen har skrivit på tyska och sedan översatt till svenska. Den värmer vid kalla vinterkvällar, men även året runt. Och den är inte så traditionell som man kanske skulle kunna tro vid en julsaga…

Gud finns inte

Förlagets ägare, Johanna Masche-No, har under två årtionden engagerat sig i sin kristna tro, men efter att hon gett ut Mördarens dotter blev hennes tvivel allt större. Till sist skrev hon en essä för att bli på det klara med frågorna. Efter många revideringar blev det ett Avsked från gud, men hon betecknar sig fortfarande som ”kristen ateist” och håller fast vid sitt hopp som är uttryckt i Mördarens dotter.